Kvě 162012

Nový ročník jsme tentokrát stihli vyhlásit až v březnu, tedy s výrazně menším předstihem než loni. A možná proto to těsně před uzávěrkou málem vypadalo, že dárci své peníze budou muset někde smutně propít, protože o ně nikdo nestojí. Ale jak už to bývá, pouhé dny a hodiny před termínem se odehraje nejvíc práce a do druhého ročníku Nadace pro larp (s kódovým označením RC) se nakonec sešlo celkem sedm projektů – téměř dvakrát tolik co loni! Ještě lepší zprávou je, že všechny z nich byly nějakým způsobem zajímavé.

Posuďte:

• eX-Hrdinové: Komorní fantasy larp, pracující s nadsázkou a parodií. Cílí na mladší a nové hráče.
  • Misie: Edukativní larp připravovaný jako zakončení vysokoškolského kurzu historie.
  • Mlha: Hororový komorní larp, neobvykle pracující se smysly hráčů.
  • Obora: Outdorová hra většího formátu zasazená do devadesátých let v Čechách, říznutých moderní fantasy.
  • Squat 66: Taktéž outdoorová hra většího formátu, tentokrát z klasického postapokalyptického světa.
  • Střepiny: Opět postapokalyptický svět, avšak s výraznými prvky sci-fi. Chce využít množství technologií a speciálních efektů.
  • Stříbrný věk: Larp z prostředí Ruska v polovině 19. století. Silná produkce, důraz na mentality postav a práce s odlišným kulturním rámcem.

Shrnutí jsou stručná a nemusí zcela odpovídat představám autorů, ale vycházejí z textů žádostí zaslaných uchazeči (např. za Stříbrným věkem autoři vidí synergický efekt maximální diegeze, já naději na spoustu vodky). Pod názvy najdete odkazy na neupravené žádosti a můžete tak posoudit sami.

Výběr

Rozhodování nebylo vůbec jednoduché: Je důležitější edukativní přesah do vysokého školství, nebo sci-fi, kilometr kabelů, efekty a roboti? Poctivá a hluboká práce s tématem, nebo inovativní nápady, které třeba nemusí vyjít? Hraní rolí až na dřeň, nebo parodie a nadsázka? Potřebujeme víc hororů, fantasy, nebo historických her? To všechno jsme zvažovali.

Nakonec padlo podobné rozhodnutí jako v loňském ročníku; vyhrála hra s velkým potenciálem, ale (podle nás) i s riziky, že se nepovede vůbec. Náš výběr rozhodně nebyl jednomyslný a okamžitý, nicméně můžeme prohlásit, že konečným vítězem výběrového řízení se v tomto ročníku stává larp Střepiny, tvořený týmem organizátorů okolo Martina „Marťušáka“ Vaňa.

Formality

Organizační tým dostane dle vyhlášených pravidel dvě třetiny nasbírané částky hned, aby mohl začít hru připravovat a realizovat. Po odehrání hry budeme očekávat splnění „výstupní“ části – informace na webu pro veřejnost i účastníky a závěrečnou zprávu pro Nadaci, abychom nakonec mohli odeslat i „potvrzující“ zbývající část financí.